Papukaijan kortteli, Helsinki

Näyttelykutsu
Näyttelykutsu
Näyttelykutsu
Näyttelykutsu tekstisitaatteineen avautuu karttataitosten tapaan.
 näyttelyn viiteteksti
Jorge Luis Borgesin novelli kartografiasta oli näyttelyn viiteteksti.
Asemakaavakartta oli aiheenani Galleria Valöörissä Helsingissä pitämässäni näyttelyssä. Galleria sijaitsi kantakaupungin ruutukaava-alueella ”Papukaijan korttelissa”, Annankatu 22:ssa, josta hankin asemakaavakarttaotteen.
Valokuvasin korttelia ja sen sisäpihoja. Korttelia ympäröivien katujen näkymät siirtyivät siluettimaisiksi kuva-aiheiksi suurikokoisiin maalauksiin ja sisäpihojen näkymät pienikokoisiin maalauksiin.
Operoin karttaotetta ja ikään kuin kaavoitin sitä uudestaan karttapohjoisen mukaisen koordinaatiston ruutuihin. Syntyi kaksi risteävää ruutukaavaa ja joukko karttaleikkeitä, jotka jäljensin asemakaavamerkintöineen maalauspohjiin.
Tavoittelin vaikutelmaa ajan kuluttamasta pinnasta ja ikonimaalauksista muistumina kaupungin tsaarinaikaisesta alkuperästä. Rinnastin siihen nykyhetken katukokemuksen: alati läsnä olevat väliaikaiset liikennepuomit ja hiekkapölyn. Maalausten materiaalina kultamaalia, hiekkaa ja liikennemerkkien heijastinmetallien paloja. Työstin pintoja nauhahiomakoneella.
Näyttelyyn liittyi katupuomien installaatio galleriarakennuksen edustalla. Se koostui käytöstä poistetuista, jaloistaan vääntyneistä katupuomeista. Niiden metalliset jalat niklautin kullan sävyisiksi ja puiset puomiosat pinnoitin hiekalla. Katutilan esteet muuttuivat oliomaisiksi kadunkulkijoiksi tai näyttelyn vahtikoiriksi.
Näyttelynäkymä suurikokoisiin maalauksiin. Maalausten pinnassa näkyvä aaltomaisesti kerrostunut vahaa viittaa karttaotteessa näkymättömiin korkeuskäyriin. Muotoilin pinnan kuumasta vahasta silitysraudalla.
Näyttelynäkymä pienikokoisiin maalauksiin.
Kaisa Soini, Papukaijan kortteli 1, 1997, hiekka, liikennemerkki, vaha ja öljy pellavalle, 115 x 165 cm
Kaisa Soini, Papukaijan kortteli 2, 1997, hiekka, vaha ja öljy pellavalle, 115 x 165 cm
Kaisa Soini, Papukaijan kortteli 3, 1997, hiekka, liikennemerkki, vaha ja öljy pellavalle, 115 x 165 cm
Kaisa Soini, Papukaijan kortteli 2, detalji: korkeuskäyrät vahapinnassa.
Kaisa Soini, Papukaijan kortteli 1 ja 3, detaljeja
Kaisa Soini, Papukaijan kortteli 4-6, 1997, hiekka, liikennemerkki ja öljy pellavalle, vaihtelevia korkeuksia, leveys 36 cm
Kaisa Soini, Papukaijan kortteli 7-11, 1997, hiekka, liikennemerkki ja öljy pellavalle, vaihtelevia korkeuksia, leveys 36 cm
Kaisa Soini, Papukaijan kortteli 12-15, 1997
Kaisa Soini, Papukaijan kortteli 12-15, 1997, hiekka, liikennemerkki ja öljy pellavalle, vaihtelevia korkeuksia, leveys 36 cm